Hur väljer jag en rullstol för äldre?

- Dec 30, 2018-

Rullstolar är det bekvämaste transportmedlet för äldre med begränsad rörlighet. Under de senaste åren, med förbättring av människors levnadsstandard, uppmärksammar människor inte bara sin mobilitetsfunktion när de köper rullstolar, utan uppmärksammar också mer funktionalitet, komfort och bärbarhet i rullstolar och några dyra personliga anpassade rullstolar. Elektriska rullstolar gick också in i familjen. För närvarande finns det många rullstolsprodukter på marknaden och olika funktioner. Hur kan vi välja en produkt som uppfyller de äldres behov? Nedan presenterar vi korta typer av rullstolar och några problem som bör uppmärksammas under användning.


Klassificering av vanliga rullstolar för äldre


 • Vanlig manuell rullstol (som JL809)

  Vanliga manuella rullstolar är lämpliga för användning av äldre med begränsad rörlighet, men har vissa krav för användarens dubbla rörelse i övre extremiteterna. Användaren måste ha en viss mängd muskelstyrka och rörlighet, och användaren måste använda den övre extremiteten för att skjuta handfälgen på båda sidor för att köra rullstolen. Användningen av en manuell rullstol gör det lätt för äldre att bo självständigt.

IMG_0111

 • Manuell rullstol för fritid (som JL958LAQ)

  Denna rullstol är lämplig för äldre med låg fysisk funktionsnedsättning hemma eller utomhus. Det kännetecknas av ett högt tyngdpunkt för sätet, vilket är bekvämt för användaren att träna när man rider i rullstol och är liten i storlek och bekvämt för förvaring. Dessa rullstolar är tillverkade av aluminium eller lätta material, så de är starka och lätta.

_DSC8114-拷贝

 • Bärbar rullstol (som JL9001LJ)

  För äldre med begränsad rörlighet, som flygplan, tåg etc., kan sådana rullstolar användas för färjor. Det kan också användas för kortvariga förortsresor eller för att besöka offentliga platser, vilket gör det lätt att bära snarare än att ockupera ett stort offentligt utrymme. Det kan förbättra äldres sociala deltagande och förbättra livskvaliteten.

  IMG_0162

 • Funktionell ammande rullstol (som JL908)

  Rullstolens armstöd kan lyftas upp, vilket gör det lättare för vårdgivaren att utföra klädsel och annan vårdverksamhet för äldre i rullstolar. Fotpedalen och konsolen kan öppnas på båda sidor, vilket är bekvämare för vårdgivaren att överföra äldres position.


  JO$51(MHOZJW7PGOS79@ESD

 • Rullstolsjusterbar rullstol (som JL9020L)

  Denna typ av rullstol är lämplig för äldre som har hög paraplegi eller som behöver lång tid för att ta en rullstol. För att förhindra att rullstolen lutar sig bakåt när de äldre lutar tillbaka läggs ett anti-rullande hjul så att rullstolens längd ökas och vridradie också ökas.

  Huvudfunktionen i denna rullstol är att ryggstödet och sätet kan justeras till bakkanten på samma gång. Under processen då användaren lutar sig bakåt från sittläget gnuglar kroppen inte mot rullstolens kontaktyta.


  9020l-35

 • Rullstolar för huvudstöd (t.ex. JL902GC)

  Denna typ av rullstol är lämplig för äldre med svagt huvud och nacke. Rullstolen har ett nackstöd för fixering av huvudet.


  02Hur väljer jag en rullstol vetenskapligt?


På grund av den minskade fysiska funktionen kan äldre orsaka dysfunktioner i nedre extremiteter och svårigheter att gå, vilket allvarligt påverkar äldres liv och sociala aktiviteter. Att köpa rullstol är inte desto högre pris, desto dyrare desto bättre är det viktigaste att passa dig själv. Om du väljer rullstol kommer det inte bara att orsaka ekonomiskt avfall utan också skada kroppen.

Vanliga rullstolar består vanligtvis av fem delar: ramen, hjulen (stora hjul, handhjul), bromsar, säten och ryggstöd. När du väljer rullstol, var uppmärksam på dessa delar. Tänk också på användarens säkerhet, användbarhet, plats, utseende och andra faktorer. Därför är det bäst att gå till en professionell organisation när du köper en rullstol, och under utvärdering och vägledning av professionella väljer du en rullstol som passar din kroppsfunktion.

Sittbredd

Efter att äldre sitter i rullstol ska det finnas ett mellanrum på 2,5-4 cm mellan låret och armstödet. Om den är för bred sträcker sig armen för mycket när stolen är pressad, den är lätt att trötta, kroppen kan inte balansera och den kan inte passera genom den smala gången. När äldre sitter i rullstol kan inte händerna placeras bekvämt på armstöden. Om sätet är för smalt kommer det att bära huden på gubben och huden utanför låret. Det är också obekvämt för äldre att gå av och på rullstolen.

Sittlängd

Rätt längd är att efter att gubben sätts ner är framkanten på sittdynan 6,5 cm bakom knäet, cirka 4 fingrar breda. Om sätet är för långt kommer det att hålla knäet, komprimera blodkärl och nervvävnad och bära huden. Om sätet är för kort, kommer det att öka trycket på skinkorna, vilket orsakar obehag, smärta, skador på mjukvävnad och trycksår.

Ryggstödets höjd

Typiskt bör ryggstödets övre kant vara cirka 10 cm under armhålan, ungefär vid fingrarnas bredd. Ju lägre ryggstödet, desto större rörelseområde för över- och kroppsarmarna, desto bekvämare är den funktionella aktiviteten, men desto mindre stödytan, vilket påverkar kroppens stabilitet. Därför är det bara de med god balans och låg rörelseshinder som väljer rullstolar med låg rygg. Tvärtom, ju högre ryggstödet är, desto större är stödytan och den fysiska aktiviteten påverkad, så det är nödvändigt att justera höjden efter personens höjd.

Armstödets höjd

När det gäller adduktionsarmen placeras underarmen på baksidan av armstödet, och armbågsflektionen är normalt cirka 90 grader. Om armstödet är för högt och axlarna är benägna till trötthet, kan du trycka på hjulringen orsaka hudskador på överarmen. När armstödet är för lågt, kör en rullstol tenderar att få överarmen att luta sig framåt, vilket får kroppen att hälla ut ur rullstolen. Om rullstolen används under lång tid framåt kan den orsaka deformation av ryggraden och kompression i bröstet, vilket kan orsaka andningssvårigheter.

Sitshöjd och pedal

Sitsens och pedalens höjd är i ett koordinerat förhållande. Om sätet är högt är pedalen relativt låg och pedalen hög. Under normala omständigheter sitter gubben i rullstol och sätter båda nedre extremiteterna på pedalen. För närvarande är den första 1/3 av det nedre låret cirka 4 cm högre än framkanten. Om sätet är för högt eller pedalen är för låg, kommer det att leda nedre extremiteterna att tappa stöd och hänga, och kroppen kommer inte att kunna upprätthålla balans. Omvänt, om sätet är för lågt eller pedalen är för hög, kommer skinkorna att utsättas för full tyngd, vilket orsakar obehag för äldre. Sedentär rörelse kan skada skinkans mjukvävnad, och det är mycket svårt att använda rullstolen.

Prydnadskudde

För att få de äldre att känna sig bekväma i rullstol och förhindra hemorrojder, bör en sittdyna placeras på stolens säte, och kudden kan sprida trycket på skinkan. Vanliga mattor är skumgummi och uppblåsbara kuddar.

KONTAKTA OSS

gdjianlian@gdjianlian.com

Vårt uppdrag är att leda de som behöver det att leva ett mer värdigt liv.

Foshan Jianlian hemvårdsprodukter, det är värt din besittning.

Ett par:Nej Nästa:Vet du vad som är fällbara vandrare med hjul?