Mobilitetshjälpmedel: typer, fördelar och användning

- Apr 16, 2018-

Mobilitetshjälpmedel är apparater som är utformade för att hjälpa människor som har problem att flytta runt njuta av större frihet och oberoende.

Vanligtvis väljer personer med funktionsnedsättningar eller skador, eller äldre vuxna som löper ökad risk att falla, att använda mobilitetshjälpmedel.

medical equipment


Dessa enheter ger användarna flera fördelar, inklusive mer självständighet, minskad smärta och ökat förtroende och självkänsla.

En rad mobilitetsanordningar finns tillgängliga för att tillgodose människors behov - från käppar och kryckor till rullstolar och trapphissar.

Typer av mobilitetshjälpmedel

Vilken typ av mobilitetsstöd som krävs beror på mobilitetsfrågan eller skadan. De vanligaste typerna av mobilitetshjälpmedel inkluderar:


Canes

Äldre person med en käpp

Käppar är användbara för personer som kan riskera att falla.

Käppar liknar kryckor eftersom de stödjer kroppens vikt och hjälper till att överföra lasten från benen till överkroppen.

walking-stick

Men de tar mindre vikt av underkroppen än kryckor och sätter större tryck på händerna och handleden.


Hjälpstockar är användbara för personer som har problem med att balansera och som riskerar att falla. I USA beräknas det att 1 av 10 vuxna över 65 år använder en sockerrör.


Vanliga typer av käppar inkluderar:


Vita käppar. Dessa är utformade specifikt för att hjälpa personer som är synskadade. Vita käppar är längre och tunnare än traditionella käppar och gör det möjligt för användaren att upptäcka objekt i sin väg. De informerar också andra om att användaren är blind eller synskadad.

Quad canes. Dessa har fyra fot i slutet av sockerröret, vilket ger en bredare bas och större stabilitet.

walking-stick

Underarmstockar. Dessa stavar ger extra underarmstöd och gör det möjligt att fördela större vikt från handleden till armen.

Vissa käppar är justerbara eller vikbara. Käppar som används för icke-medicinska ändamål, till exempel av vandrare, är kända som promenadpinnar.


kryckor


Kryckor hjälper till att överföra vikt från benen till överkroppen. De kan användas enskilt eller i par. Kryckor hjälper till att hålla en person upprätt och kan användas av personer med kortvariga skador eller permanenta funktionsnedsättningar.


Det finns många olika typer av kryckor, inklusive:


Axillära kryckor. En del av en axelkryck är placerad mot ribborgen under armhålorna, medan användare håller i handgreppet. Dessa kryckor används vanligtvis av personer med kortvariga skador.

Lofstrand (underarm) kryckor. Denna typ av krycka innebär att man placerar armen i en metall- eller plastmanchet och håller ett handgrepp. Underarmkryckor används oftare av personer med långvariga funktionshinder.

Platformkryckor. Med plattformkryckor håller handen grepp medan underarmen vilar på en horisontell plattform. Platformkryckor används inte vanligt, förutom av personer med svagt handgrepp på grund av tillstånd som artrit eller cerebral pares.


walkers

Vandrare, även kända som Zimmer-ramar, består av en metallram med fyra ben som ger användaren stabilitet och stöd. Dessa mycket stabila gånghjälpmedel används av 4,6 procent av vuxna i USA över 65 år.


Grundläggande vandrare har en 3-sidig ram som omger användaren. Användare lyfter ramen och placerar den längre framför dem, de går sedan framåt för att möta den innan de upprepar processen.


Vissa vandrare har hjul eller glider på foten av benen, vilket innebär att användaren kan skjuta rullaren snarare än att lyfta den. Detta är särskilt användbart för personer med begränsad armstyrka.


Typ av vandrare utöver grundmodellen inkluderar:


Rollatorer.

Denna vanliga rullatorstil består av en ram med fyra hjul, styr och säte så att användaren kan vila efter behov. Rollatorer inkluderar också handbrott som en säkerhetsfunktion.

Knävandrare. I likhet med en rullator, gör denna enhet användaren att vila sitt knä på en vadderad kudde medan de driver sig framåt med sitt starkare ben.

Walker-rottinghybrider. Detta rörelseshjälp är en korsning mellan en käpp och en rullator, och har två ben snarare än en hel ram. Det kan användas med en eller båda händerna och ger större stöd än en standardrotting.

rullstolar


rullstol

En rullstol är ett exempel på ett mobilitetshjälpmedel.

wheelchair

Rullstolar används av människor som inte borde lägga vikt på underbenen eller som inte kan gå. De kan vara mer lämpade än vandrare för personer med svåra funktionshinder eller när resor över större avstånd krävs.


Rullstolar kan manuellt drivas av användaren, skjutas av någon annan eller elektriskt drivna. 2016 var en rullstol som kan drivas av nervpulser.


Exempel på specialiserade rullstolstyper inkluderar stående rullstolar, där användare stöds i nästan upprätt position, och sportrullstolar, som har utvecklats för användning under specifika sporter.Mobilitetsscooter


I likhet med en rullstol har dessa enheter en sätesuppsättning ovanpå antingen 3, 4 eller 5 hjul.


Användarens fötter vilar på fotplattor, och det finns styr eller ratt för att kontrollera riktningen. De är vanligtvis batteridrivna.


Mobilitetsscooter är fördelaktiga för dem utan överkroppsstyrka eller flexibilitet att använda en manuell rullstol. Många skoteranvändare rapporterar om en positiv inverkan på deras liv på grund av deras val av mobilitetsstöd.


Regler för användning av mobilitetsscooter på trottoarer och vägar varierar beroende på plats. Träning är vanligtvis tillgänglig för personer som vill använda en mobilitetsscooter för första gången.


Ett par:Commode ordförande Nästa:Shopping Carnival